Een van de mooiste stukjes van Rotterdam is de schilderachtige wijk van historisch Delfshaven. Het is ook niet vreemd dat de jonge talenten van Pelgrim Brass elkaar hier tegen het lijf zijn gelopen. Aan inspiratie geen gebrek op de plek van de ‘Pilgrim Fathers’. Deze thuishaven heeft bij het koperkwintet gezorgd voor een nieuwe kijk op het maken van programma’s en het schrijven van muziek.
Het ensemble is in 2013 voor het eerst bij elkaar gekomen en direct was er een muzikale klik. Concerten met orgel, een eigen ‘fairy tale’ en het spelen op festivals is inmiddels al gedaan, en het ensemble is in augustus 2015 verder gaan zoeken naar de achtergrond van de Pilgrim Fathers. Een dagboek van één van de pelgrims en de negende symfonie van Dvorak zijn de rode draad door de ‘Pelgrim Expeditie’ wat op het Grachtenfestival werd uitgevoerd. Het ensemble focust zich vooral op het maken en spelen van eigen programma’s en gaat verrassende verbintenissen met andere artiesten aan. Onder andere daardoor speelt het ensemble veel verschillende stijlen. In het najaar van 2014 is de samenwerking met organist Gerard van der Zijden ontstaan.
Organisch. Wat houdt dat eigenlijk exact in? Wanneer je gaat zoeken naar de betekenis kom je terecht op een omschrijving als ‘voortgekomen uit iets levends’ of ‘op een vanzelfsprekende manier passen bij’. Deze betekenissen vertellen eigenlijk exact wat de CD van Pelgrim Brass en organist Gerard van der Zijden inhoudt. De klankkleuren van het orgel in de Pelgrimvaderskerk verrijken het koperkwintet en andersom.
De samenwerking kwam tot stand doordat het kwintet een concert gaf in de kerk in Delfshaven en Gerard aandacht toehoorder was. Na afloop werd direct gesproken over een eventuele samenwerking, wat een nieuwjaarsconcert op 10 Januari 2015 tot gevolg had. Nieuwe arrangementen werden geschreven en na een intensieve samenwerking had dit een spectaculair concert tot gevolgen.
Dit werd opgevangen door Jaco van Houselt (STH Records), hij nodigde de musici uit voor een gesprek in de studio. ‘Een CD met grote klassieke werken’ werd de insteek voor deze plaat. Alle partijen gingen akkoord, maar het mooie onbekende werk mocht ook niet ontbreken. Als er iets organisch is aan het geheel, is het wel de manier waarop dit product ontstaan is. Daarbij optellend de samenwerking en muzikale klasse maakt deze CD tot een uniek product.